Dölj besöket

Om du delar dator med andra kanske du vill ta bort de spår som du lämnar efter dig på datorn, så att ingen annan ska kunna se vilka sidor du har surfat på. Här kan du läsa hur du gör.

Information sparas
När du surfar, lagrar datorn de webbsidor du besöker på sin hårddisk. Den gör så för att det ska gå snabbare att visa sidan nästa gång du besöker den. Många webbläsare är också inställda på att komma ihåg de webbadresser som du varit inne på, för att du lätt ska kunna besöka dem igen. De visas då i sökfältet nästa gång du skriver in samma adress. Om du delar dator med andra, ser de också den informationen.

Ta bort informationen
Om du inte vill att någon ska kunna se att du besökt en viss sida, måste du göra några enkla inställningar. Se efter vilken webbläsare du har och följ instruktionerna nedan. Vi beskriver hur du gör i fyra vanliga webbläsare: Internet Explorer, Firefox, Chrome och Safari.

Internet Explorer

1. Rensa privat information
Klicka på Verktyg. Vält Ta bort webbhistorik. Här kan du ta bort allt, då försvinner även lösenord. Du kan också välja vad du vill ta bort genom att klicka på knapparna ovanför Ta bort allt.

2. Spara inte information
Klicka på Verktyg, välj Internetalternativ, Allmänt. Klicka på Inställningar under Webbhistorik. Skriv 0 längst ner, under Tidigare besökta webbplatser. För att inte spara lösenord och webbadresser: Klicka på Verktyg, Internetalternativ, Innehåll, Komplettera automatiskt, Inställningar. Avmarkera rutorna och klicka på OK.

Firefox

1. Rensa privat information
Klicka på Verktyg. Välj Rensa ut känsliga data. Här kan du välja att rensa bort allt eller vissa delar. Kryssar du i alla rutor rensas även dina lösenord. När du har valt vad du vill rensa bort, klicka på "Rensa nu".

2. Spara inte information
Om du inte vill att webbläsaren ska komma ihåg vilka sidor du varit inne på, klicka på Verktyg. Välj Inställningar, Sekretess. Här kan du avmarkera rutorna som är ikryssade.

Chrome

1. Rensa privat information
Klicka på symbolen som ser ut som en meny med tre streck, uppe i webbläsarens högra hörn. Välj Verktyg. På sidan som kommer upp väljer manTa bort webbinformation... För att ta bort allt, bocka i alla kryssrutorna, gå in på menyn Ta bort följande objekt från: och välj tidens början. Klicka sedan påRensa webbinformation... Observera att det här raderar allt och att man inte kan få tillbaka den information man har tagit bort.

2. Spara inte information
För att ingen information ska sparas klickar man på symbolen som ser ut som en skiftnyckel. Välj Inställningar. Klicka längst ner på Visa avancerade inställningar. Klicka på knappen Innehållsinställningar i avsnittet Sekretess. I avsnittet Cookies kan man välja att Förhindra att webbplatser sparar data och Blockera cookies och webbplatsdata från tredje part. UnderAviseringar, välj Tillåt inte att någon webbplats visar aviseringar på skrivbordet.

Safari

1. Rensa privat information och spara inte
Klicka på Historik. Klicka på Visa all historik om du vill välja det du ska ta bort. Om du vill dölja alla spår, väljer du Rensa historik. Du kan inte få tillbaka den information som raderas.

OBS. När du har rensat kommer det inte synas vilka sidor du har besökt. Men en person som ofta använder samma dator eller samma inlogg som du har möjlighet att se att historiken har rensats. Andra användares historik rensas ju också.